Хлорид натрия — натриевая соль соляной кислоты. Известен в быту под названием поваренной соли, основным компонентом которой и является. Хлорид натрия в значительном количестве содержится в морской воде, придавая ей солёный вкус. Встречается в природе в виде минерала галита (каменной соли). Чистый хлорид натрия представляет собой бесцветные кристаллы, но с различными примесями его цвет может принимать голубой, фиолетовый, розовый, жёлтый или серый оттенок.
Ізотонічний розчин хлориду натрію у воді (0,9 %) застосовується як дезінтоксикаційний засіб, для корекції стану систем організму в разі зневоднення, як розчинник інших лікарських препаратів. Гіпертонічні розчини (10 % р-р) використовують як допоміжний осмотичний діуретик при набряку головного мозку, для підняття тиску при кровотечах, в станах, що характеризуються дефіцитом іонів натрію і хлору, при отруєнні нітратом срібла, для обробки гнійних ран (місцево). В офтальмології як місцевий засіб розчин хлориду натрію має протинабрякову дію
Взимку хлорид натрію, змішаний з іншими солями, піском або глиною — так звана технічна сіль — застосовується як антифриз проти ожеледиці. Нею посипають тротуари, хоча це негативно впливає на шкіряне взуття та технічний стан автотранспорту на увазі корозійних процинкованнаяессов.
У харчовій промисловості та кулінарії використовують хлорид натрію, чистота якого має бути не менше 97 %. Його застосовують як смакову добавку і для консервування харчових продуктів. Такий хлорид натрію має товарне назва кухонна сіль, деколи також вживаються назви харчова, їдальня, а також уточнення назви в залежності від її походження — кам'яна, морська, і за складом добавок — йодована, фторована і т. д. Така сіль є кристалічним сипучим продуктом з солоним смаком без присмаку, без запаху (за винятком йодованої солі), в якому не допускаються сторонні домішки, не пов'язані з методом добування солі. Крім хлориду натрію, кухонна сіль містить невелику кількість солей кальцію, магнію, калію, які надають їй гігроскопічності і жорсткості. Чим менше в солі цих домішок, тим вища її якість.
Користувацькі характеристики | |
---|---|
Температура | 1465 °C |
Щільність | 2,165 г/см3 |
Молярна маса | 58,44277 г/моль |
- Ціна: Ціну уточнюйте